Tlačová správa k Svetovému týždňu očkovania

26.04.2023 Bratislava

Miera zaočkovanosti klesla pod 90 % v 22 % detských obvodov. Najhoršia situácia je v očkovaní proti osýpkam, mumpsu a ružienke. Ak sa do detského kolektívu dostanú osýpky, jedno z najnákazlivejších ochorení, neočkované deti ochorejú.”
 
Presné mechanizmy fungovania vakcín sú známe vďaka imunológii, uviedla aj doktorka Zuzana Rennerová zo Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie. V reakcii na obavy verejnosti z nežiaducichreakcií na vakcíny dodáva, že takéto prípady sú zriedkavé.
 
Kolektívna ochrana
Doktorka Elena Prokopová, hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast, uvádza, že na Slovensku musia byť deti očkované proti desiatim závažným infekčným ochoreniam. Povinné očkovanie je dostupné pre všetky deti, vrátane detí ukrajinských utečencov, a je plne hradené z verejného zdravotného poistenia. Deti sa očkujú podľa očkovacieho kalendára od 10. týždňa života. Vysoká zaočkovanosť na Slovensku je zásluha primárnych pediatrov. “Oni sú tí, ktorí komunikujú s rodičmi o týchto otázkach a niekedy musia nerozhodných rodičov presvedčiť o dôležitosti očkovania,” - dodáva doktorka Prokopová.
 
Doktorka Adriana Šimková, hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo, upozorňuje na očkovanie dospelých. “Prevencia očkovaním je jedným zo základných pilierov všeobecného lekárstva. Lekári a sestry očkujú najmä starších pacientov so závažnými chronickými, metabolickými, onkologickými alebo inými ochoreniami, ktoré oslabujú imunitný systém. U nich môže každá infekcia  zhoršiť základné ochorenie a ohroziť ich život.”
 
Svetový týždeň očkovania pripomína a vyzýva na kolektívnu ochranu ľudí pred chorobami, ktoré sa dajú eliminovať vďaka očkovaniu. Očkovanie je významným - život zachraňujúcim prvkom v prevencii Podrobné informácie o očkovaniach nájdete na stránkach www.sprievodcaockovanim.sk, www.amedi.sk, www.uvzsr.sk, www.healthgov.sk, www.amedi.sk a www.ockovaniechrani.sk.
 
Tejto téme sa venuje aj projekt Týždeň prevencie www.tyzdenprevencie.sk, ktorý prináša relevantné informácie o zdraví a ochoreniach prostredníctvom odborných garantov jednotlivých tém. Informácie nájdete aj na stránkach odborných spoločností, ktoré podporili kampaň: SSPPS SLS, SPS, SSVPL, ZVLD SR, SEVS, SSAKI
 
A-medi management s.r.o.
 

Vyberte región